Chleba jako od pekaře si upečete od základů klidně i sami. Stačí základní suroviny. Jaké to jsou a jak na to, si ukážeme. Pokud máte zkušenosti s vlastním pečením, budeme rádi, když se s námi podělíte o váš recept.
Odemčeno ve středu 10. 2. 2021 v 10.00 hod.
Pečeme domácí chleba - díl 1
Co budeme potřebovat a jak vypracujeme těsto…
Pečeme domácí chleba - díl 2
Jak zpracujeme a pečeme vykynuté těsto…
Recept na jednoduchý domácí chleba
Potřebujeme:
- 2 hrníčky hladké mouky
- 1 hrníček chlebové mouky (celozrnná špaldová)
- 1 balení sušených kvasnic
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1,5–2 hrníčky vody
- dle chuti semínka (např. slunečnicová, dýňová…), škvarky, smaženou cibulku…
Postup:
- Suroviny smícháme dohromady. Těsto by nemělo být moc tuhé, spíše řidší.
- Necháme nejméně 1 hodinu kynout (klidně i 2 hodiny).
- Troubu nahřejeme na 250° C.
- V nahřáté troubě si necháme rozpálit formu (např. skleněnou nebo litinový hrnec s víkem apod.). Nebát se rozpálit opravdu hodně = 15 minut v troubě „naplno“.
- Vykynuté těsto přesuneme na vydatně pomoučený vál a několikrát přeložíme.
- Poté opatrně uložíme do rozpálené formy.
- Posypeme semínky, kmínem, solí… Můžeme také jemně pokropit vodou.
- Pečeme zakryté cca 60 minut:
- 45 minut na 250° C
- 15 minut na 230° C
- Po upečení chleba vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Akce Family Pointu ONLINE
Všechny online akce Family Pointu můžete sledovat na YouTube kanálu Centra pro rodinu a sociální péči >> Akce Family Pointu ONLINE.