10. 2. 2021 ONLINE Chléb a jeho původ, pečení domácího chleba, jak na to

Chleba jako od pekaře si upečete od základů klidně i sami. Stačí základní suroviny. Jaké to jsou a jak na to, si ukážeme. Pokud máte zkušenosti s vlastním pečením, budeme rádi, když se s námi podělíte o váš recept.

Odemčeno ve středu 10. 2. 2021 v 10.00 hod.

Pečeme domácí chleba - díl 1

Co budeme potřebovat a jak vypracujeme těsto…

Pečeme domácí chleba - díl 2

Jak zpracujeme a pečeme vykynuté těsto…

Recept na jednoduchý domácí chleba

Potřebujeme:

  • 2 hrníčky hladké mouky
  • 1 hrníček chlebové mouky (celozrnná špaldová)
  • 1 balení sušených kvasnic
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1,5–2 hrníčky vody
  • dle chuti semínka (např. slunečnicová, dýňová…), škvarky, smaženou cibulku…

Postup:

  1. Suroviny smícháme dohromady. Těsto by nemělo být moc tuhé, spíše řidší.
  2. Necháme nejméně 1 hodinu kynout (klidně i 2 hodiny).
  3. Troubu nahřejeme na 250° C.
  4. V nahřáté troubě si necháme rozpálit formu (např. skleněnou nebo litinový hrnec s víkem apod.). Nebát se rozpálit opravdu hodně = 15 minut v troubě „naplno“.
  5. Vykynuté těsto přesuneme na vydatně pomoučený vál a několikrát přeložíme.
  6. Poté opatrně uložíme do rozpálené formy.
  7. Posypeme semínky, kmínem, solí… Můžeme také jemně pokropit vodou.
  8. Pečeme zakryté cca 60 minut:
    • 45 minut na 250° C
    • 15 minut na 230° C
  9. Po upečení chleba vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Akce Family Pointu ONLINE

Všechny online akce Family Pointu můžete sledovat na YouTube kanálu Centra pro rodinu a sociální péči >> Akce Family Pointu ONLINE.